Prosztata Vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
A cystitis (húgyhólyag-gyulladás) típusai, diagnózis, kezelés

A cystitis lehet akut vagy krónikus(interstitialis). Az akut hólyaghurut az urológiai betegségek közül az egyik leggyakrabban előforduló, legtöbbször fertőzés okozta megbetegedés.

Az interstitialis cystitis (IC) a hólyag krónikus vagy hosszú távú betegsége, amely a hólyagszövet több rétegét érinti.

Típusai

Bakteriális cystitis

Bakteriális hólyaggyulladás akkor fordul elő, amikor a baktériumok bejutnak a húgycsőbe vagy a hólyagba, és ott fertőzést okoznak. Ez akkor is előfordulhat, ha a szervezetben normálisan jelen lévő baktériumok egyensúlya felborul.

Gyógyszer okozta cystitis

Bizonyos gyógyszerek a húgyhólyag gyulladását okozhatják. A gyógyszerek áthaladnak a szervezeten, és végül a húgyúti rendszeren keresztül távoznak. Egyes gyógyszerek irritálhatják a húgyhólyagot, mielőtt kilépnek a szervezetből.

Például egyes kemoterápiás gyógyszerek, mint a ciklofoszfamid, húgyhólyaggyulladást okozhatnak.

Sugárzás okozta cystitis

A sugárterápiát a rákos sejtek elpusztítására és a daganatok visszaszorítására használják, de károsíthatja az egészséges sejteket és szöveteket is. A medence területén végzett sugárkezelés a hólyag gyulladását okozhatja.

Idegentest cystitis

A katéter, a vizelet húgyhólyagból történő kiürítését elősegítő cső folyamatos használata növelheti a bakteriális fertőzés kockázatát, és károsíthatja a húgyúti szöveteket. Mind a baktériumok, mind a sérült szövetek miatt gyulladás alakulhat.

Kémiai cystitis

Bizonyos higiéniai termékek irritálhatják a hólyagot. Hólyag-gyulladást okozó termékek lehetnek a

  • spermicid zselék
  • női higiéniai termékek,
  • habfürdőből származó vegyszerek.

Más állapotokhoz társuló cystitis

Néha a cystitis más egészségügyi állapotok tüneteként jelentkezik, mint például

  • cukorbetegség,
  • vesekövek,
  • HIV fertőzés,
  • megnagyobbodott prosztata,
  • gerincsérülések.

Diagnózis

A cystitis diagnosztizálásának számos módja van. Vizeletvizsgálatot rendelhetnek el a hólyaghurut okának meghatározásához, a fertőzés felderítéséhez. Ha nem találják az okát, cisztoszkópiát (hólyagtükrözést) vagy képalkotó vizsgálatot is végezhetnek.

A cisztoszkópia során megvizsgálják a hólyagot egy vékony, kamerával ellátott csővel. Szükség esetén használhatják a cisztoszkópot mintavételre a hólyagszövetből.

A képalkotó vizsgálatok gyakran nem szükségesek, de segíthetnek kizárni a hólyaghurut egyéb okait, például szerkezeti problémát vagy daganatot.

Kezelés

A bakteriális fertőzés okozta akut cystitis kezelése antibiotikumokkal történik. A kezelés általában három-hét napig tartó antibiotikum-kúrát foglal magában, ha a hólyaggyulladást bakteriális fertőzés okozza, és nem visszatérő húgyúti fertőzésről van szó.

A nem fertőző cystitis kezelése a kiváltó októl függ.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Colgan R, Williams M. Diagnosis and treatment of acute uncomplicated cystitis. Am Fam Physician. 2011 Oct 1;84(7):771-6. PMID: 22010614.

Marcu I, Campian EC, Tu FF. Interstitial Cystitis/Bladder Pain Syndrome. Semin Reprod Med. 2018 Mar;36(2):123-135. doi: 10.1055/s-0038-1676089. Epub 2018 Dec 19. PMID: 30566978.

Kolman KB. Cystitis and Pyelonephritis: Diagnosis, Treatment, and Prevention. Prim Care. 2019 Jun;46(2):191-202. doi: 10.1016/j.pop.2019.01.001. PMID: 31030820.

Mayo Clinic. Patient Care & Health Information. Diseases & Conditions. Cystitis Aug. 16, 2022 Cystitis - Symptoms and causes - Mayo Clinic

NHS. Urinary tract infections (UTIs). Page last reviewed: 22 March 2022 Urinary tract infections (UTIs) - NHS (www.nhs.uk)