Prosztata Vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Hasi puffadás kezelése

Diéta

A diéta szerepe a puffadás tüneteinek kezelésében kulcsfontosságú. A táplálékfelvétel jelentős szerepet játszik a puffadás kialakulásában, ezért gondos anamnézis felvételt kell készíteni az étrend megtervezéséhez. Legtöbbször a laktóz és az emészthetetlen rostok empirikus korlátozását ajánlják. Számos retrospektív megfigyelési tanulmány kimutatta, hogy a nagy mennyiségű, fermentálható, rosszul felszívódó rövid szénláncú szénhidrátok a FODMAP-ok (fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok) csökkentett bevitele csökkentheti a betegek puffadását.

A túlzottan korlátozó étrend nem ajánlott, mivel önmagában is megváltoztathatja a vastagbél mikrobiotáját, ami nemkívánatos következményekkel jár és súlyosbíthatja a tüneteket.

A rosszul felszívódó cukoralkoholokat tartalmazó mesterséges édesítőszerek, mint a szorbit, mannit, xilit elősegítik a gáztermelést. A fel nem szívódó cukrok korlátozása tüneti javuláshoz vezetett a funkcionális hasi puffadásban szenvedő betegek 81%-ánál.

Probiotikumok

A probiotikumok, olyan mikroorganizmusok, amelyek előnyösek a gazdaszervezet számára, módosíthatják a bél mikrobiómát, és ezáltal csökkenthetik a puffadásos tüneteket. A probiotikumok különféle kombinációkban és készítményekben állnak rendelkezésre.

 

Gyógyszeres kezelés

Antibiotikumok

A puffadás kezelésére leggyakrabban tanulmányozott antibiotikum a rifaximin. Az antibiotikumok használatának célja a bél mikrobiomjának módosítása és a baktériumok gáztermelésének csökkentése. Mivel a rifaximin egy nem felszívódó antimikrobiális szer, a mellékhatások vagy rezisztens organizmusok megjelenésének kockázata alacsony, ezért alkalmas hosszútávú használatra.

Görcsoldók

A simaizom görcsoldó szerek javíthatják a tüneteket, ha azok a gyomor-bél traktus zavara miatt jelentkeznek. A szimetikon csökkenti a gázképződés, a hasfeszülés és a puffadás gyakoriságát és súlyosságát.

Neuromodulátorok

Az agyban és a bélben ható gyógyszereket „neuromodulátornak” nevezték el. Kutatásokban szignifikánsan javították a puffadás gyakoriságát és súlyosságát.

Prokinetikus szerek

A prokinetikumokat hagyományosan alkalmazzák a puffadás kezelésére, annak ellenére, hogy a tünetek és a mögöttes patofiziológiai mechanizmusok közötti összefüggésre vonatkozó bizonyítékok nem állnak rendelkezésre. Számos tanulmány kimutatta a prokinetikumok, például a dopamin antagonista, a muszkarin antagonista és a szerotonerg szerek jótékony hatását puffadás tekintetében.

 

Életmódbeli változtatások

  • Túlsúly esetén csökkenhet a puffadás az ideális súly elérésével.
  • Kerüljük a rágógumizást. A rágógumi miatt extra levegőt nyelhetünk le, ami viszont puffadáshoz vezethet.
  • Korlátozzuk a szénsavas italok fogyasztását.
  • Kerüljük a gázképződést okozó ételeket, például a káposztafélék családjába tartozó zöldségeket, a hüvelyeseket, mint pl.: a szárazbabot és a lencsét.
  • A fizikai aktivitás rendszeresebbé teszi a perisztaltikát, ami elősegítheti a felesleges gáz és a széklet könnyebb ürítését.
  • Egyes jógapózok segíthetik a felesleges gáz felszabadulását a GI traktusból, ami csökkentheti a puffadást.
  • A has masszírozása elősegítheti a belek mozgását. Különösen hasznos a vastagbél útját követő masszázs.
  • Fokozatosan növeljük a rost mennyiségét. A több rost fogyasztása segít megelőzni a székrekedést és a puffadást. Fontos azonban észben tartani, hogy a túl sok rost fogyasztása vagy a túl gyors rostbevitel növelése még több gázt és puffadást okozhat.
  • Együnk rendszeres időközönként, napi többször keveset.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikusok, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Serra J. Management of bloating. Neurogastroenterol Motil. 2022 Mar;34(3):e14333. doi: 10.1111/nmo.14333. Epub 2022 Feb 10. PMID: 35143108.

Lacy BE, Cangemi D, Vazquez-Roque M. Management of Chronic Abdominal Distension and Bloating. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021 Feb;19(2):219-231.e1. doi: 10.1016/j.cgh.2020.03.056. Epub 2020 Apr 1. PMID: 32246999.

Mari A, Abu Backer F, Mahamid M, Amara H, Carter D, Boltin D, Dickman R. Bloating and Abdominal Distension: Clinical Approach and Management. Adv Ther. 2019 May;36(5):1075-1084. doi: 10.1007/s12325-019-00924-7. Epub 2019 Mar 16. PMID: 30879252; PMCID: PMC6824367.

Medical NewsToday. Eighteen ways to reduce bloating. Last medically reviewed on January 19, 2020 How to avoid bloating after eating: 10 ways (medicalnewstoday.com)