Prosztata Vizsgálat
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Menedzserszűrések

A menedzserszűrések az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, és ma már sok vállalat számára alapvető része az egészségügyi szolgáltatásoknak. A menedzserszűrések célja, hogy időben felismerjék a vezetők és a döntéshozók egészségügyi problémáit, és azt megelőzve vagy kezelve elősegítsék az egészséges, kiegyensúlyozott munkahelyi környezetet. A vezetői szűrés az egyik legnépszerűbb munkahelyi egészségügyi szűrőprogram, amelyet általában felső- és középvezetőknek rendelnek meg.

A menedzserszűrések fontossága

A menedzserszűrések jelentősége abban rejlik, hogy a vezetők és a döntéshozók egészsége közvetlenül befolyásolja a vállalat teljesítményét és a munkavállalók jólétét. A krónikus betegségek vagy a stressz által okozott panaszok nemcsak a dolgozó egyén életminőségét rontják, hanem csökkentik a munkahelyi hatékonyságot és növelik a betegszabadságok számát is. A menedzserszűrések segítségével azonban időben felismerhetők az egészségügyi problémák.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni?

A menedzserszűrések általában több vizsgálatot is magukban foglalnak, amelyek a munkavállalók életkorának, nemének és egészségügyi állapotának függvényében eltérők lehetnek. Néhány alapvető vizsgálat, amelyeket érdemes elvégezni a menedzserszűréseken:

  1. Fizikális vizsgálat: Az alapvető fizikális vizsgálat során a dolgozók általános egészségi állapotát értékelik, többek között a vérnyomás, a pulzus és a testhőmérséklet mérésével.
  2. Laboratóriumi vizsgálatok: A menedzserszűrések keretében több laboratóriumi vizsgálatot is elvégezhetnek, többek között a vércukorszint, a koleszterinszint és a vérsejtszám mérését. Ezek a vizsgálatok segítenek felismerni olyan problémákat, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a vérszegénység.
  3. Kardiológiai vizsgálatok: A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb halálokok közé tartoznak, ezért fontos, hogy a menedzserszűrések során kardiológiai vizsgálatokat is végezzenek. Ilyen vizsgálatok lehetnek például az EKG, a terheléses EKG vagy a szívultrahang.
  4. Mellkas röntgen: A mellkas röntgen segítségével kizárhatók a tüdőbetegségek, valamint felismerhetők a korai stádiumban lévő daganatok.
  5. Ultrahangos vizsgálatok: Az ultrahangos vizsgálatok segítségével a belső szervek állapotát értékelhetik, így például a máj, a vesék, a hasnyálmirigy és a húgyhólyag állapotát. Az ultrahang segítségével felismerhetők a gyulladásos folyamatok vagy egyes korai stádiumban lévő daganatok.
  6. Pszichológiai és stressz-értékelő tesztek: A menedzserek gyakran magas stresszszintnek vannak kitéve, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. A pszichológiai és stressz-értékelő tesztek segítségével felmérhető a menedzserek lelkiállapota, és szükség esetén megfelelő támogatást kaphatnak.
  7. Életmód-tanácsadás: Az egészséges életmód alapvető fontosságú a munkahelyi teljesítmény fenntartásában. Az életmód-tanácsadás során a menedzserek tanácsokat kaphatnak például a testmozgásról és a stresszkezelésről.
  8. Dietetikai tanácsadás: Egészségmegőrző táplálkozás vagy már fennálló krónikus betegség kezelése részeként az étrend kiemelkedően fontos a betegszabadságok csökkentése és a hatékony munkavégzés érdekében.

A menedzserszűrések hosszú távon nemcsak az egyének egészségét és jólétét szolgálják, hanem a vállalatok sikeres és fenntartható működését is elősegítik.

A menedzserszűrések hatékonyságát számos kutatás támasztja alá, amelyek kimutatták, hogy ezek a vizsgálatok hozzájárulnak az egészségi állapot javulásához, a munkahelyi teljesítmény növekedéséhez és a betegségek korai felismeréséhez.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Ron Z. Goetzel, Nicolaas P. Pronk. Worksite Health Promotion: How Much Do We Really Know About What Works?, American Journal of Preventive Medicine, Volume 38, Issue 2, 2010, Pages S223-S225, ISSN 0749-3797, https://doi.org/10.1016/j.amepre.2009.10.032.

Calendar of Meetings/Events. Journal of Occupational and Environmental Medicine 58(10):p 1053, October 2016. | DOI: 10.1097/01.jom.0000504544.80853.cf

Burton, W. N., Chen, C. Y., Schultz, A. B., & Edington, D. W. (2017). Az egészséges munkahelyi programok hatása a menedzserszűrésekre és a munkahelyi teljesítményre. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 59(1), 53-59.

Task Force on Community Preventive Services. Recommendations for worksite-based interventions to improve workers' health. Am J Prev Med. 2010 Feb;38(2 Suppl):S232-6. doi: 10.1016/j.amepre.2009.10.033. PMID: 20117609.